5 דרכים לשיפור כוח הטיפוס ברכיבה ?

 

  

טיפוס היא צורה של אמנות הדורשת מהרוכב בראש ובראשונה דפוס חשיבה מסויים וזאת בניגוד לחשיבה המקובלת שטיפוס טוב יותר הוא תלוי חוזק וכוח רגל.
ככל שרגלינו הופכות לכחושות יותר, כך טבעי ששרירים אשר לא בשימוש יתנוונו, ניתן לראות זאת אצל רוכב אופניים המגיע לשיא הכושר בעיקר באזור השוק.

להלן חמש טכניקות מומלצות לשיפור כח הטיפוס ברכיבה:

1. שכח מהגישה של אופני הרים
ברכיבה בשטח קשה, בעל כח גרירה או משיכה לא ודאי,  אנו נדרשים לרכוב בהילוך הרבה יותר נמוך מאשר ברכיבת כביש, זאת בכדי לרכב בצורה יעילה.

הרכיבה בשטח ובעיקר בטיפוס צריכה להישאר מעט מתחת לסף האנאירובי, כדי לשמר אנרגיה לצורך התאוששות מהפעלת הכח המקסימלית והאינטנסיבית.

ברכיבת כביש יש יתרון בו שטח הרכיבה חלק ומשתנה בהדרגה, כך שאין זה הכרחי (ולא חכם) לעבור את סף אנאירובי. לכן רכיבת הכביש משלבת עוצמה, נשימה קצבית עם דגש על הכח היוצא בפעולת הרגליים, כך הלחץ בדיווש לא עולה (או יורד למטה) מהסף האנאירובי. ברכיבת כביש, ויסות הכוח חשוב יותר מקצב  סל"ד (סיבובים לדקה).

2. כאב טוב / כאב רע

המפתח לטיפוס הוא לשים את מקסימום הלחץ על הדוושות, תוך שמירה יציבה על הישארות מתחת לסף אנאירובי. כך לדוגמא, תחושת צריבה ברגליים מעידה על כך שחרגנו מהסף שלנו וגרמנו להצטברות חומצה לקטית בשריר הגורמת כאב עז ומקצרת את פעולת השרירים. זהו כאב שיביס אותנו עוד בטרם הגיענו לפסגה.
כאבי שרירים מאוחרים וכאבים עמומים, אלו תופעות נורמליות של מאמצים ברמה גבוהה ובדרך כלל הרוכבים אינם מתייחסים אליהם ולו רק בשל הרצון להגיע ליעד הנחשק.

הידיעה שהיעד הנחשק יושג על ידי דיווש בביצועי שיא גורמת לעיתים להכחשה של סף הכאב שמבדיל בין כאב עמום לבין צריבה הנגרמת מחומצה לקטית.

3. הכנה נפשית ורגשית
חשוב להגיע לרכיבת הטיפוס רעננים ככל שניתן. להישאר רגועים וכבר בתחילת הטיפוס לעבוד על ויסות הנשימה והדיווש מסונכרנים זה בזה, ועל ידי כך לנוע בקצב רגוע.

נמזער את הקושי שבטיפוס, אם נשאר ישובים זמן רב ככל האפשר ואם בכל זאת נגלה צורך להתרומם מישיבה, חשוב להרגיע את הגוף ולהשתמש במשקל הגוף כדי להמשיך לנוע. כך ניתן מנוחה לריאות וללב ונצור איזון עם עבודת הרגליים.
חשוב לזכור שטיפוס לא מתחילים בהתקפה אלא בצורה רגועה ככל שניתן. המפתח הוא להוסיף את הלחץ לאט, לדעת שהקושי הוא בלתי נמנע, אבל הרבה יותר קל להתעלם מקושי אינטנסיבי כאשר הפסגה היא בטווח ראייה ופיסגת ההר נמצאת במקום בו השקעת מירב המאמצים שלנו לא תביס אותנו.
עצה: חשוב לזכור שהטיפוס הוא בינך לבין עצמך, זהו איזון בין הרצון לסף הכוח של הגוף.

4. הנשק הסודי שלך
אחת הסיבות שרוכבים מקצועיים מצליחים בטיפוס היא העובדה שהם בטוחים בעצמם שהם יוכלו לטפס למעלה ולהתאושש בזמן לקראת העלייה הבאה.
הידיעה הבטוחה שאתה יכול לפרוץ החוצה בטיפוס גדול, מעצימה הרבה מעבר למה שאתה יכול לדמיין.

5. אחרון חביב.

למרות מה שנראה, כולם סובלים מטיפוס.  תמצא את המקום בתוך עצמך בו אתה יכול לחסום את הכל ואת כולם מסביבך, לשמור על יציבות המאמץ ולאזן את הכח בקצה סף הכאב שלך.
נסו להימנע מהפיתוי של הפסקה להרגעות. למה להאריך את המאמץ על ידי בהפסקה? כמה שיותר מהר תגיעו לפסגה, פחות יכאב.